ב-20 באוקטובר צויין ברחבי העולם יום הסטטיסטיקה הבינלאומי. לציון (מאוחר) של האירוע נערך בתאריך 14.11.2011 ערב הרצאות מיוחד במסגרת "ספקנים בפאב" בתל-אביב.
ספקנים בפאב הם מפגשים (בדרך כלל חודשיים) המיועדים לכל מי שמתעניין במדע, היסטוריה, פילוסופיה ובחינה רציונלית של המציאות. בדרך כלל הם מתקיימים בפאבים או במקומות אחרים שמאפשרים אווירה חברית ובלתי פורמלית, וכוללים בדרך כלל הרצאה (או "תוכנית אומנותית" אחרת) ודיון. "ספקנים בפאב" נערך לראשונה בלונדון בשנת 1999, וכיום קיימות עשרות קבוצות ברחבי העולם. במסגרת הקהילה הספקנית בישראל קיימות ארבע קבוצות של ספקנים בפאב, בחיפה, תל-אביב, באר שבע וירושלים.
הערב, שאורגן בשיתוף פעולה בין האיגוד ובין קבוצת הספקנים הישראלית כלל חמש הרצאות קצרות (15 דקות כל אחת) שסקרו את נושא הסטטיסטיקה מכיוונים שונים. למרות מזג האויר הסוער בערב האירוע, הגיעו אליו קרוב ל-100 איש, ואולם האירועים של פאב "גורדו" בתל-אביב היה מלא מפה לפה. חלק מהנוכחים נאלצו לשבת על הרצפה מחוסר מקום. חלק מהמאחרים לאירוע פשוט לא הצליחו להכנס לאולם הצפוף.
טל גלילי, דוקטורנט לסטטיסטיקה באוניברסיטת תל אביב, אוהב קוד פתוח ומידע חופשי, ובלוגר ב"מדריך לטרמפיסט בסטטיסטיקה", סיפר כיצד חוקרים עכברים שחוקרים את סביבתם: יום אחד עכבר קם בבוקר, מחליט שהוא סקרן, ומתחיל ללכת. לאן הוא הולך? מתי הוא חוזר? כמה הוא מטייל? האם הוא מתרגש? ולמה זה בכלל מעניין אותנו (כחוקרים) לדעת?
הרצאתו של דובי קננגיסר, דוקטורנט למדע המדינה באוניברסיטת טורונטוו ובעל הבלוג "לא שומעים!", נשאה את הכותרת "מחשב, מחשב שעל הקיר". דובי דן בשאלה האם סקרי הבחירות מעוותים את תוצאות הבחירות או שמא אין להם שום השפעה בכלל. אפשרות נוספת שהציג היא כי בעצם סקרי הבחירות עוזרים לנו לגלות מה באמת אנחנו רוצים להצביע.
הרצאתו של פרופ' רון קנת, נשיא האיגוד, נשאה את הכותרת המסקרנת ורבת המשמעות "42". רון הראה כיצד הוספת הקשר משנה את המשמעות של מספר כמו 42, ותוך כדי כך ערך לקהל היכרות עם כלים סטטיסטיים ומושגים כגון היסטוגרמה, תרשי פיזור, התפלגות נורמלית, הערכת יכולת תהליך, תרשים בקרה ו-InfoQ.
יוסי לוי,סטטיסטיקאי וספקן הכותב את הבלוג "נסיכת המדעים" דיבר על כדור הכסף (Moneyball), ספר וסרט המספרים את סיפורה של קבוצת הבייסבול המקצוענית הדלת תקציב מאוקלנד, שהצליחה בעזרת שימוש בניתוחים סטטיסטיים להציב על המגרש קבוצה תחרותית, שהצליחה להתמודד מול קבוצות עתירות תקציב כמו הניו-יורק יאנקיז, ולהיות מועמדת רצינית לאליפות.
אבנר שחר קשתן דיבר על שקרים יפים, וסקר אינפוגרפיקות מטעות בתקשורת. אבנר הוא, מתכנת, עיתונאי וסטודנט לתואר שני בתוכנית למדע, טכנולוגיה וחברה באוניברסיטת בר אילן. בנוסף לכךהוא כותב שני בלוגים: "אקלקטיקה אהובתי" ו-"שקרים יפים".
מעניין לציין כי רק שלושה מבין חמשת המרצים הם סטטיסטיקאים בהכשרתם.
הערב הוכיח כי יש בקהל הרחב רצון אמיתי להכיר את עולם הסטטיסטיקה, וניתן להגיע לקהל זה אם יוצאים ממגדל השן, ומציגים את הפן היפה של הסטטיסטיקה ויישומיה.
תודה לליאורה לוי עבור הצילומים מהערב.